W minioną środę, 20 października w ramach corocznego cyklu zajęć „Od ziarenka do bochenka” przedszkolaki z grupy młodszej poznały proces pozyskiwania mąki oraz wypieku chleba. Nasi najmłodsi dowiedzieli się w jaki sposób pozyskiwana jest mąka, z której następnie wypiekany jest chleb. Dzieci poznały również specyfikę pracy piekarza i działania piekarni. Podczas zajęć, nie zabrakło elementów globalnego czytania, gdzie przedszkolaki dopasowywały fiszki z wyrazami pod odpowiednie ilustracje, dzieci również składały puzzle: rogaliki, bułeczki i chlebki. Poruszony został także temat miejsca pieczywa w codziennej zbilansowanej diecie. Na piramidzie zdrowego żywienia wskazywaliśmy te wypieki najbardziej zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu. Maluchy i średniaki z ochotą malowały również na mące kształty rogalików i bułeczek, a także wykonały pracę plastyczną z wykorzystaniem ziaren dyni, maku i siemienia lnianego, które stanowią znakomity i zdrowy dodatek do pieczywa. Jednakże największą atrakcją była możliwość zobaczenia z bliska jak nasza Pani Asia piecze bułeczki. Dzieci z zainteresowaniem obserwowały dodawanie poszczególnych składników, mieszanie i wyrastanie ciasta. Oczywiście najlepsza była degustacja, a przedszkolne świeżo wypiekane bułeczki z masełkiem były wyśmienite. Zapraszamy na fotorelację.
Michaela Sigmund-Lasak