Spiżarnia maluszków

„W spiżarni na półkach zapasów bez liku.

Są dżemy, kompoty, złoty miód w słoiku.

I cebula w wiankach i grzybki suszone,

są główki kapusty, ogórki kiszone …”

 

Na początku października pojawił się w naszej sali kącik pełen jesiennych darów, ale nie tych typowych darów w postaci żołędzi, kasztanów, liści lecz jesiennych darów spożywczych w postaci: kompotów, dżemów, buraczków, ogórków, malin, jeżyn i kapust. Maluchy dowiedziały się nie tylko jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, ale dowiedziały się również, że z tych pysznych rzeczy można zrobić wspaniały i zdrowe zapasy na zimę. A sposobów na przechowywanie żywności jest wiele (suszenie, wekowanie, pasteryzowanie, smażenie, kiszenie, mrożenie itp.). Angażowanie dzieci w prace kuchenne podczas przygotowywania przetworów czy zwykłych potraw jest wyłącznie zaletą, zaletą prowadzącą do zdobywania przez dzieci nie tylko umiejętności kulinarnych, ale przede wszystkim tych dotyczących zdrowego stylu życia.

Anna Nowak